FaR® ledare

Certifierad av


MediYoga / Medicinsk Yoga

Kurser:

MediYoga / Medicinsk Yoga

Medicinsk Yoga är en av de mest omtalade yogaformerna just nu, både i media och inom sjukvården.

Sedan 2012 har namnet MediYoga fasats in, vilket är det skyddade namnet för min typ av Medicinsk Yoga. Håll gärna utkik efter MediYoga i nyhetsrapporteringen!

Yogaklasser, dagar, tider och priser:

Pris per gång i grupp:200 kr. Drop in i mån av plats.
Privat Yoga (1 timme):550 kr
Enskild session (1,5 timme):950 kr
5 ggr yoga:950 kr (i mån av plats)
10 ggr yoga:1600 kr
14 ggr:*1850 kr


*Observera att Catarina numera endast har 10 yogatillfällen per termin, medan Linda fortfarande har 14 (där det går att ta igen pass i mån av tid och plats). Catarinas måndags- och tisdagspass är förlängda med en vecka, på grund av ett sjukdomstillfälle.

Eftersom vi har 5 grupper/vecka så kan du som arbetar i skift eller behöver byta ett tillfälle, vara med och delta i någon av de andra grupperna. Du blir inskriven i en av grupperna - så kan du sedan gå emellan dem - men vi vill veta när du önskar byta så att vi kan bereda plats för dig.

Därmed ber vi dig även att meddela när du inte kan komma, så att någon annan kan få din plats, tack!

Höstterminens yogaklasser startar vecka 5 och löper t.o.m vecka 17 för Catarinas grupper (uppehåll vecka 13 eller 14) och t.o.m vecka 20 för Linda.
Inköpta tillfällen gäller under aktuell termin och kan därmed inte utnyttjas nästkommande termin.


TIDER:
Måndag:17.00 - 18.30 (29/1-23/4, uppehåll v 14) Instruktör Catarina
Tisdag:
08.00 - 09.30 (30/1-24/4, uppehåll v 14) Instruktör Catarina
 18.30 - 20.00 (30/1-15/5) Instruktör Linda
Torsdag:
16.00 - 17.30 (1/2-19/4, uppehåll v 13) Instruktör Catarina
 18.30 - 20.00 (1/2-19/4, uppehåll v 13) Instruktör Catarina

Hör gärna av dig om du är intresserad av att delta eller har några frågor.
Varmt välkommen!

Catarina: 070 442 49 53 eller .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Linda: 070 758 78 50 eller .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Jag är Medicinsk Yogainstruktör och arbetar även med stresshantering och utbrändhet inom Medicinsk Yoga och enskilda terapeutiska sessioner. Jag ingår i Stockholms FaR® ledarnätverk och tar emot klienter/patienter som ordinerats fysisk aktivitet på recept och har du fått ett sådant utskrivet så är du välkommen att prova yogan för att förbättra hälsotillståndet.
Läs mer om FaR® på www.farledare.seMedicinsk Yoga som är en terapeutisk form av Kundaliniyoga och en av de äldsta yogasystem som människan känner till, utvecklades av Göran Boll på MediYoga Institutet (fd IMY) 1996. IMY har vävt in grundläggande aspekter från Ayurvedan ( Indiska läkekonsten) och från TKM (Traditionella Kinesiska Medicinen).

Mjuk kraftfull yoga som passar alla, gammal som ung. Även du som har fysiska begränsningar. Det här är en yoga som helar och läker. En yogaform för dig som vill ha yoga som rehabilitering eller bara söker ett mjukt sätt att komma i balans.
Medicinsk Yoga kan skräddarsys för den enskildes specifika unika behov och är ett komplement till ordinarie behandling.

Yogaprogrammen är utformade så att alla, utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utöva dem. De flesta övningar kan även utföras på stol.
Du bär enkelt det yogiska verktyget med dig, inom dig – och kan ta till olika yogiska tekniker överallt i vardagen. Fantastisk som stresshantering!

Varje yogapass består av:
medveten andningsträning, mjuka fysiska övningar, mantraljud, meditation och avslappning

Det ger effekter på:
anspänning, blodtryck, olika hjärtproblem, hormonella obalanser, oro, stressnivåer, smärta, sömn, utbrändhet och mycket annat

Olika nivåer och system:
andning och lungor, muskulaturen, matsmältningsapparaten, lymfsystemet, körtelsystemet, nervsystemet och hjärnanForskning
Det har forskats internationellt på Yoga under hela 1900- talet och ett antal studier med Kundaliniyoga och Medicinsk Yoga har genomförts i Sverige på IMY för Medicinsk Yoga sedan 1998.
Fler studier är på gång när det gäller Medicinsk Yoga på bl a :
Danderyds sjukhus, Karolinska Universitetssjukhus i Huddinge och Linköpings Universitetssjukhus.
Flera stora företag bl a Astra-Zeneca använder sig av återkommande rehabiliteringskurser i Medicinska Yoga för sjukskriven personal, med mycket goda resultat

Här kan du läsa mer om forskning på Medicinsk Yoga: positiva effekter av Medicinsk Yoga på blodtryck och kortisolnivå i saliv hos patienter med hjärtinfarkt, högt blodtryck, ryggproblem, sömnproblem och som stresshantering.

Läs mer om svensk och internationell forskning på MediYoga Institutet (fd IMY).

Medicinsk Yoga i vården
Danderyds sjukhus är det första sjukhuset i Norden som januari 2010 började använda Medicinsk Yoga vid rehabilitering av hjärtinfarktspatienter. Den Medicinska Yogan sprider sig till olika enheter inom den svenska hälso- och sjukvården.

Läs mer om Medicinsk Yoga


Gong = läkande ljud och vibrationer

Efter varje yogapass spelar vi på Gong (gonggong är ett litet instrument)
Den är ett av våra äldsta instrument som har använts i tusentals år för att öka och fördjupa den mänskliga medvetenheten. Den påverkar kroppen och alla dess energibanor.
Vibrationerna från en Gong löser upp spänningar, blockeringar och stimulerar cirkulationen. Resultatet är att känslomässig energi som är bunden i kroppen omstruktureras.
Gong skapar djup avslappning och frigör sinnet från ältande tankar. Gong öppnar garderoben och vibrerar ut allt gammalt skräp som påverkar din grundläggande attityd, självkänsla och kroppshållning.


Varmt välkommen in i yogans värld!Så här säger några av deltagarna:

Jag Kickan är nu inne på min tredje termin utav medicinskyoga.
Jag har varit en person som har jobbat jättehårt med min kropp. Det har varit mycket stallarbete, ridning samt mycket mycket annat.
Aldrig i någon form har jag lyssnat ordentligt på vad min kropp säger, trots att den skrikit så har jag bara kört på med mitt. Lite ont är inget att ta hänsyn till. Det har i princip varit min livsfilosofi. Första gången jag provade på yogan kände jag mig stel, allt kändes jättejobbigt.
Då jag har haft hemskt mycket stress i mitt liv också, så var även andningsövningarna jättejobbiga. Mycket har hänt i kroppen, spänningar har släppt, andningen känns riktigt bra så att kroppen verkligen får den syre den behöver och det har medfört att min inre stress jag lidit av har försvunnit. Jag börjar även lyssna på kroppens signaler, blivit mer rädd om mig, känns även som min stelhet har fått en ordentlig skjuts bort. Måste verkligen säga något som känns jätteviktigt för mig och det är. Jag har för en gångs skull börjat se min kropp som en vän och vi skall utföra mycket jobb, även har utfört en massa jobb tillsammans Klarheten har verkligen kommit till mig att detta är den viktigaste vän i livet och den måste jag ta hand om på bästa sätt. Så jag kommer att bli även fortsättningsvis en trogen vän till yogan just för att den medför så enormt mycket till mitt välmående och att jag äntligen efter så många år börjat lyssna till kroppens signaler. Detta är en helt underbar gåva till dig själv att ge dessa stunder.
- Kickan


Hej!
Rent allmänt så mår jag väldigt bra av yogapassen. Jag känner varje vecka att jag ser fram emot torsdagens yoga. En tydlig förbättring har jag märkt i min högra arm, som var dålig när jag började med yoga för drygt ett år sedan. Då kunde jag inte utföra inledningsövningen när vi skulle sträcka ut oss och göra oss så långa som det gick. Höger arm hängde inte alls med. Succesivt har det blivit bättre i armen och nu har jag inga problem alls med övningen eller armen överhuvudtaget. Förutom yoga har jag gått på massage och fått akupunktur och jag tror att allt tillsammans bidragit till min förbättring.
Mvh/Kerstin


Här är Eva som vill framföra mitt stora tack för att du finns och att du med min massage och den yoga som du utför med mig har fått mig på ett mycket lugnare och trevligare sätt att vara människa. Jag känner mig idag glad och är lugn i alla tillfällen då jag inte känner någon större stress då jag inte tar emot det på det sättet som jag levt tidigare. Den sjukdom med hjärtflimmer som jag drabbades av känns idag nästan helt bort och jag kan ta hand om min kropp på ett mycket behagligt sätt och känner mig oerhört tacksam för den person som jag idag är. Medicinsk yoga och massage är utmärt sätt att lugna kroppen och detta borde alla unna sig, skönhetsdag är massage dag för mig.
- Eva Arvidsson


Att utöva Medicinsk yoga är att sätta fart på hela kroppens läkeförmåga. Man märker i kroppen när man hoppat över ett pass, man saknar något. Så våga prova på och ge dig den stunden det är det verkligen värt.
- IngBritt Sterby


Jag vill tala om att den medicinska Yogan passar mig bäst. Denna Yoga har givit mig så mycket, första terminen kunde jag inte sitta i Yoga eller skräddarställning "Nu kan Jag" efter tre terminer. Mår så bra efter ett pass, får mycket energi samt ett inre lugn, som jag kan dela med mig av under resten av dagen. Arbetet känns lätt och stimulerande, även en tung dag som det kan bli ibland. Rekommenderar varmt denna form av Yoga.
- Iréne Ellgren, Massageterapeut


Snart är dags för den underbara Medicinska Yogan igen. Detta blir min tredje termin! Jag har tidigare utövat både Qigong och Meditation och "nosat" på TaiChi.
Inget går upp mot denna Medicinska Yoga! Alla kan utöva den! Catarina är en fantastisk person, som har förmågan att kunna förklara rörelserna på ett lättförståligt sätt och var och en gör rörelserna efter sin egen förmåga.
Jag kände redan efter första terminen, att mina problem med värk och stelhet i nacke och skuldror blev mycket mindre!
Jag har tyvärr inte varit så duktig på att Yoga denna sommar - jag kan kanske skylla på värmen? Andningsövningar har jag däremot gjort nästan dagligen.
Men snart är det dags för nästa termins Medicinsk Yoga och det ser jag verkligen fram emot! Kropp och själ behöver den!
Jag kan varmt rekommendera Catarina och Saturnus Friskvård till alla - gammal som ung!
- Margaretha Steneby Bom